Onbemande tankstations zijn geen gebouw
Onbemande tankstations zijn geen gebouw. Dat klinkt u misschien logisch in de oren maar juridisch is dat het zeker niet. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft hierover in november twee arresten gewezen die van groot belang zijn voor de tankstation branche.
Tot op heden werd in de tankstation branche gedacht dat de huurder van een onbemand tankstation beschermd werd door het zwaarste huurregime dat onze wetgever heeft gemaakt voor bedrijfsruimten. De tankstation branche ging er namelijk vanuit dat een onbemand tankstation juridisch gekwalificeerd kon worden als een gebouw. Hierdoor had de huurder van het tankstation veel bescherming en was het voor verhuurders moeilijk om de vaak al langlopende huurovereenkomst met de huurder op te zeggen. De huurders van de onbemande tankstations hadden dus veel macht.
Door de uitspraken van het Gerechtshof van november is dit veranderd. Namens een verhuurder heb ik in deze procedures gesteld dat de verhuur van een onbemand tankstation namelijk niet valt onder het zwaarste huurregime maar juist onder het lichtste huurregime dat onze wet kent. Dit omdat een onbemand tankstation – met of zonder luifel- naar mijn mening juridisch niet kwalificeert als een gebouw. Ook niet nu er een fundering noodzakelijk is, de luifel een grote omvang kent, er bouwvergunningen noodzakelijk zijn etc. Al deze elementen maken nog steeds niet dat een onbemand tankstation wel als een gebouw zou kunnen worden gezien of daarmee gelijkgesteld zou moeten worden.
Niet alleen de Rechtbank Noord-Nederland maar nu ook het Gerechtshof is dit met mij eens. De huurders van onbemande tankstations hebben daarmee in macht verloren. Verhuurders hebben nu meer macht gekregen omdat zij minder gebonden zijn aan verplichtingen uit de wet die de huurder zoveel bescherming gaf.
Hierbij moet men zich bedenken dat, in tegenstelling tot de huurders van bijvoorbeeld woonruimte of winkelruimte, de huurders van onbemande tankstations vaak grote exploitatiemaatschappijen zijn die de bescherming van de wet ook minder nodig hebben. Daartegenover kan de verhuurder van onbemande tankstations ook een (klein) familiebedrijf zijn met vaak maar één onbemand tankstation bij hun bedrijf.
Bent u een eigenaar, verhuurder of huurder van een (onbemand) tankstation en heeft u vragen over wat deze uitspraken van het Gerechtshof voor u kunnen betekenen? Heeft een huurovereenkomst aangaande een tankstation en wilt u deze graag laten controleren of wilt u juist een huurovereenkomst op laten stellen?
Neem dan contact op met mw. mr. Femke Gietema – van der Heide.