Bij huwelijken na 1 januari 2018 geen automatische gemeenschap van goederen meer

Ga jij dit jaar trouwen of ben je dit jaar al getrouwd, dan moet je rekening houden met het volgende. Als je trouwt zonder huwelijkse voorwaarden te maken, dan ben je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd. Alles wat jij en je partner aan bezittingen en/of schulden hebben vóór het huwelijk, hoeft niet verdeeld te worden. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld, dan blijft die van jezelf.

Dit is een groot verschil met de situatie vóór 1 januari 2018, toen een studieschuld van een van de partners nog automatisch gemeenschappelijk werd. Vanaf 1 januari 2018 geldt slechts een gemeenschap van goederen voor de duur van het huwelijk. Alles wat jullie tijdens het huwelijk samen kopen of schulden die worden aangegaan, moeten worden verdeeld. Het is daarom van belang om bij het huwelijk goed vast te leggen welke bezittingen en/of schulden jullie hadden voor jullie gingen trouwen.

Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd, dan is er nog automatisch sprake van gemeenschap van goederen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de woning moet worden verkocht, dan wel dat de één de ander moet uitkopen. De overige boedel (inboedel, auto’s, bankrekeningen etc.) moet bij helfte worden. Dit geldt ook voor de schulden. Een compleet andere situatie dus.